Indija planira stvoriti najveću svjetsku bazu podataka za raspoznavanje lica, tu tehnologiju već uveliko koriste policija, zračne luke, pa čak i kafići, a kritičari strahuju da to krši ljudska prava i da će zemlju pretvoriti u državu kineskog stila nadzora.

U središnjem poslovnom dijelu Delhija u Connaught Placeu nalazi se čajana Chaayos u koju dolazi puno ljudi nakon radnog dana. Čajana nudi program vjernosti za kupce koji obično moraju ostaviti svoj broj telefona za prijavu.

Taj lanac je nedavno počeo koristiti tehnologiju prepoznavanja lica u nastojanju da se kupci brže prijave. Tako na blagajni treperi Orwellova poruka – „Suoči se s tim. Zašto upisivati brojeve, kad vas možemo identificirati?”

Tehnologiju za prepoznavanje lica već koristi državna policija, a instalirana je i u nekim zračnim lukama. Također ju planira pokrenuti indijska željeznička mreža.

Osim toga, istraživanja su pokazala da takav softver može biti nepouzdan kada je u pitanju identifikacija tamnoputih žena, osoba iz etničkih manjina i transrodnih osoba – što dovodi do velike šanse za pogrešno prepoznavanje.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Pixabay