SAN FRANCISCO, 7. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Europski proizvođač zrakoplova Airbus očekuje da će zrakoplovna industrija ove godine uknjižiti gotovo 30 posto manje neto narudžbi nego u 2016., izjavio je čelnik zrakoplovnog diva na skupu zrakoplovne industrije u SAD-u.

Zrakoplovna industrija uknjižit će ove godine više od tisuću narudžbi neto, u usporedbi s prošlogodišnjih 1.400, kazao je u ponedjeljak na kraju trodnevne konferencije zrakoplovne industrije u San Diegu Airbusov šef prodaje John Leahy.

Airbus je drugi proizvođač mlaznih zrakoplova u svijetu, nakon Boeinga.

Leahy nije precizirao kako će se taj trend odraziti na Airbusove narudžbe. Europski zrakoplovni koncern još nije objavio procjene poslovanja s komercijalnim zrakoplovima u ovoj godini.

Broj isporučenih zrakoplova trebao bi ove godine ponovo blago porasti, dodao je Leahy.

Napomenuo je također da u Airbusu ne planiraju značajnije programe razvoja novih zrakoplova u idućim godinama.

“Ne planiramo veće razvojne programe u sljedećih nekoliko godina… Usredotočit ćemo se na postupna poboljšanja”, rekao je Leahy.

U osvrtu na niz tema na rubu konferencije u San Diegu Airbusov šef prodaje kazao je također da će europski koncern vjerojatno tek iduće godine obnoviti prvotno planiranu razinu proizvodnje modela A320neo. Kašnjenje su prouzročili problemi u proizvođaču motora Pratt & Whitney.

Airbus je prošle godine isporučio 68 tih zrakoplova, znatno manje nego što se očekivalo a Leahy je potvrdio da bi se kašnjenje isporuka moglo nastaviti i u 2018. godini.

“U cjelini gledano, na kraju 2017. još ćemo uvijek biti u zaostatku ali još ćemo hvatati korak. Uvijek se možemo nadati da će (u Prattu) uložiti veće napore ali trenutno njihovi rezultati baš i nisu impresivni”, dodao je čelnik Airbusa.

Europski je koncern prošle godine imao problema i s financiranjem budući da su europske agencije za kreditiranje izvoza obustavile financiranje isporuka njegovih zrakoplova zbog istrage u Velikoj Britaniji o nepravilnostima u dokumentaciji o upotrebi posrednika.

“Očekujem da će europske agencije za kreditiranje izvoza ove godine odlučivati o svakoj našoj isporuci zasebno”, kazao je on.

(Hina)