Ako se tako nastavi, besparica će zahvatiti većinu zaposlenih…

Aktualni statistički podaci pokazuju da je rast prosječnih plaća u Hrvatskoj još uvijek viši od inflacije. To je dobra vijest, ali daljnji rast cijena mogao bi vrlo brzo ozbiljnije ugroziti kupovnu moć građana

Prosječna neto plaća po zaposlenom u Hrvatskoj isplaćena u prosincu za studeni iznosila je 7333 kune i u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec porasla je za respektabilnih 6,8 posto. No kada se uzme u obzir inflacija, koja je u studenom dosegnula 4,8 posto, realni rast iznosio je znatno skromnijih 1,9 posto. Drugim riječima, od prosječne povišice koja je iznosila 470 kuna inflacija je pojela čak 340 kuna.

Godinu ranije situacija je bila sasvim drugačija. Prosječna mjesečna neto plaća za studeni 2020. iznosila je 6863 kune i nominalno je porasla na godišnjoj razini za 3,2 posto. No kako je tada inflacija bila negativna, zabilježen je realni rast od 3,4 posto.

Iako je nominalni rast plaća još uvijek viši od inflacije, trend rasta cijena već mjesecima ozbiljno nagriza kupovnu moć građana. Zahvaljujući ubrzanju inflacije plaće zaposlenih u sve više djelatnosti gube utrku s njome.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay