Sudeći prema podacima o kretanju cijena koji pristižu iz najvećih ekonomija, inflacija u eurozoni definitivno usporava.

Prvo je već na samom kraju 2022. stigla procjena kretanja inflacije u Španjolskoj, gdje su nacionalni statističari procijenili kako je inflacija u prosincu usporila na 5,8 posto, dok je u studenome iznosila cijeli postotni poen više (6,8 posto). Potom je 2. siječnja objavljen podatak za Njemačku gdje je u prosincu dosegla 9,6 posto, a u prethodnom mjesecu bila je na razini od 11,3 posto.

Taj podatak na razini eurozone iščekivao se s posebnom zebnjom jer je njemačko gospodarstvo i dalje izrazito dominantno te zbog snažne industrije izrazito podložno nizu faktora koji cijenu dižu prema gore. I u Španjolskoj i Njemačkoj anketirane grupe ekonomista očekivale su manje usporavanje inflacije od onoga koje se dogodilo.

Nakon ohrabrujućeg podatka za Njemačku, stigao nam je i onaj iz Francuske, gdje je inflacija zabilježila malo usporavanje sa 7,1 posto u studenome na 6,7 posto u prosincu. Pristigao je podatak i za Italiju, koji također odražava novi trend pada cijena u velikim ekonomijama eurozone; u Italiji je inflacija usporila s 12,6 posto u studenome na 12,3 posto u prosincu.

Pitanje za kraj: Je li zbilja moguće da se Hrvatska zbog uvođenja eura doista najednom kreće mimo trenda pada cijena, koji je u eurozoni doista počeo, ili se netko u državi zaletio s procjenom kako profiteri iz biznisa besramno pokušavaju izvući novac iz novčanika potrošača, a da prethodno nije napravio adekvatne statističke analize?

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay