Visoka inflacija tjera Amerikance da troše sve više na gorivo i režije, a mladi i potrošači s niskim primanjima počinju osjećati teži financijski pritisak i teže podmiruju rate, piše Reuters u ponedjeljak

Potrošači generacije Z (rođeni nakon 1997.) i oni s niskim kreditnim ocjenama zaostaju s plaćanjem računa putem kreditnih kartica i kredita za automobile, te gomilaju dugove na kreditnim karticama tempom neviđenim prije pandemijskog doba.

Tako su dugovi po kreditnim karticama kod mlađih od 25 godina porasli za 30 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu, u usporedbi s povećanjem od samo 11 posto u široj populaciji, pokazuje istraživanje na uzorku od 12,5 milijuna američkih kreditnih datoteka koje je prikupila kompanija za kreditne bodove VantageScore.

Mjesecima je situacija za potrošače u Americi izgledala dobro, njihovi bankovni računi bili su puni vladinih poticaja, dobivali su se studentski zajmovi, a štednja se u doba pandemije povećala. Čelnici banaka stalno su govorili da potrošači imaju zdravu financijsku sigurnost i troše novac unatoč visokoj inflaciji i usporavanju gospodarstva.

Sada pak postoje naznake da su neki Amerikanci više trošili na putovanja i obroke izvan kuće, a manje plaćali dugove na kreditnim karticama, rekao je Silvio Tavares iz VantageScorea. To je u suprotnosti s tendencijama u prvoj godini pandemije kada su građani štedjeli, bili oprezniji i plaćali kredite, kažu u američkoj središnjoj banci Fedu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay