Hrvatska metropola sve više opravdava status regionalnog startup sjedišta – huba. Prije četiri godine na Zagrebačkom velesajmu otvoren je Zicer, najveći startup hub u Hrvatskoj. Okuplja više od 100 startupa. Ovdje su uredi tri domaća VC startup fonda: Fil Rouge Capitala, South Central Venturesa i Feelsgooda. U Zagrebu se održava i niz startup konferencija, a tu su i sjedišta najvećih domaćih i stranih tehnoloških kompanija. U Zagrebu se nalazi i najveći broj najrazvikanijih tehnoloških fakulteta u Hrvatskoj. Broj startupa u Hrvatskoj također raste pa se trenutačno procjenjuje da ih je oko 500, a većina je smještena upravo u Zagrebu. Jedino što metropoli još nedostaje su startup kampusi.

Prije dvije godine o startup kampusima počelo se pričati i u Zagrebu. Lani je Mate Rimac najavio da će Rimac Automobili u blizini glavnog grada Hrvatske izgraditi svoj kampus u koji će uložiti sto milijuna kuna u okviru kojeg će razvijati, testirati i proizvoditi električne automobile.

Godinu prije doznali smo i da je Infobip, nakon što je 2017. svečano otvorio svoj prvi kampus, Pangeu u Vodnjanu u Istri, odakle su mu tri osnivača Silvio KutićIzabel Jelenić i Roberto Kutić, počeo raditi na projektu još jednog kampusa – onog u Zagrebu. Hrvatska metropola tako napokon dobiva infrastrukturu kakva je postala uobičajena u Silicijskoj dolini i s kojom može takmičiti za titulu regionalnog startup sjedišta.

Na prvom katu, u ogromnom auditoriju, još većem od onoga u Pangei u Vodnjanu, a taj auditorij očigledno će biti zaštitni znak Infobipovih kampusa, već je pripremljen i prostor za sky-bridge za povezivanje s drugom zgradom, koja zasad još nije precizirana.

Objekt na donjim etažama ima poslovni dio, a na gornjim i stambene jedinice s 21 sobom i 6 apartmana s vlastitim terasama i kuhinjama tako da je zapravo vrlo atipičan i kombinira infrastrukturu koju mora imati poslovni objekt s onom koja je potrebna hotelu

Zagrebački arhitekti iz tvrtke 3LHD, studija za arhitekturu i urbanizam, koji su također radili i rovinjski dizajnerski hotel s 5 zvjezdica, Lone, isprojektirali su betonske elemente koji izlaze iz objekta i u podne stvaraju točno određenu sjenu tako da sunce ne bliješti na monitorima. Dodaje da je i po pitanju drugih aspekata gradnje sve puno sličnih, vrhunskih detalja.

Pitamo se, možda u San Francisco, gdje je Infobip kupio tvrtku i tako ušao na tržište SAD-a. Pogodili smo da se nešto sprema u Amerikama, samo na drugoj lokaciji. 

“Infobip ima velike planove. U regiji smo već najavili da gradimo još jedan kampus, i to u Sarajevu, a u planu je potencijalna gradnja kampusa i u Kolumbiji, u Bogoti, jer ta nam je lokacija hub u Južnoj Americi”, zaključuje turu po Alpha Centauriju naš domaćin Emil Ferjančić iz Infobipa.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay