ZAGREB, 11. travnja 2017. (Hina) – Inspekcija Ministarstva poljoprivrede vratila je u Egipat pošiljku od gotovo 25 tona krumpira zbog neispravnosti, odnosno neudovoljavanja fitosanitarnim zahtjevima, priopćeno je u utorak iz Ministarstva.

“Fitosanitara inspekcija Ministarstva poljoprivrede je na ulaznom graničnom prijelazu Rijeka zabranila uvoz pošiljke od 24.480 kilograma konzumnog krumpira podrijetlom iz Egipta i naredila vraćanje pošiljatelju zbog neudovoljavanja fitosanitarnim zahtijevima”, ističe se u priopćenju.

Pošiljku je, kako objašnjavaju iz Ministarstva, pratio ispravan fitosanitarni certifikat, ali provjerom identiteta utvrđeno je da etikete koje se nalaze na pojedinačnom pakiranju krumpira sadrže brojčane oznake polja kojih nema na popisu nezaraženih područja štetnim organizmom Ralstonia solanacearum u Egiptu.

Ralstonia solanacearum je bakterija koja uzrokuje smeđu trulež gomolja krompira.

Radi sprječavanja unošenja karantenskog organizma Ralstonia solanacearum, Europska komisija donijela je Provedbenu odluku o privremenom odobrenju državama članicama da poduzmu hitne mjere protiv širenja navedene bakterije. Uvoz krumpira iz Egipta je dopušten samo ako su gomolji uzgojeni u područjima nezaraženim spomenutom bakterijom i ako se ta područja nalaze na popisu nezaraženih područja koji je obavljen na službenim stranicama EK, ističu iz Ministarstva.

Svako nezaraženo područje u Egiptu i svako pojedinačno polje u takvom području ima jedinstvenu službenu brojčanu oznaku prema kojoj se može identificirati. Službenu brojčanu oznaku nezaraženog područja treba sadržavati fitosanitarni certifikat koji prati pošiljku pri uvozu, ali i etiketa na svakoj vreći krumpira. Svaka pošiljka krumpira koja potječe s područja koje se ne nalazi na popisu nezaraženih područja predstavlja neposrednu fitosanitarnu opasnost od unošenja karantenskog štetnog organizma Ralstonia solanacearum kojeg još nema na području Hrvatske, objašnjavaju iz Ministarstva pojoprivrede.

Obavijest o zadržanoj pošiljci krumpira poslana je Europskoj komisiji i svim državama članicama EU-a putem sustava EK o zadržanim pošiljkama bilja, EUROPHYT Interceptions.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u Hrvatsku i sve ostale članice EU zabranjen uvoz konzumnog krumpira iz trećih zemalja.

Zabrana se, iznimno, ne odnosi na neke europske i mediteranske zemlje pa je uvoz konzumnog krumpira dopušten iz Alžira, Egipta (uz posebne uvjete), Izraela, Libanona (samo iz regija Akkar i Bekaa i uz posebne uvjete), Libije, Maroka, Sirije, Švicarske, Tunisa, Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kada se krumpir uvozi iz tzv. trećih zemalja fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivreda obavlja fitosanitarni pregled krumpira na mjestima propisanim za pregled uvoznih pošiljaka bilja. Jedino mjesto ulaska preko kojeg je dopušten uvoz egipatskoga krumpira u Republiku Hrvatsku jest luka Rijeka. Pregled se sastoji od provjere dokumenata, provjere identiteta  i provjere zdravstvenog stanja pošiljke krumpira na određene štetne organizme – bakterije, nematode, viruse i druge štetne organizme. Štetni organizmi kojima ne smije biti zaraženo bilje koje se unosi u Republiku Hrvatsku propisani su Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja i širenja organizama štetnih za bilje, biljne proizvode i druge nadzirane predmete i mjerama suzbijanja tih organizama koji je usklađen sa Direktivom Vijeća EU br. 2000/29/EC i drugim provedbenim propisima iz područja biljnoga zdravstva, navodi se u priopćenju Ministarstva.

(Hina)