Svjetski čarter sajam International Charter Expo (ICE), čije se šesto izdanje održava u Zagrebu od 3. do 5. studenoga, okupio je u Areni Zagreb predstavnike 130 najvećih čarter kompanija, te agencija, brodogradilišta i dobavljača u nautičkoj industriji iz 48 država.

Cilj svjetskog čarter sajma je uspješnije “business to business” (B2B) dogovaranje nautičke budućnosti svijeta od Bahama do Tajlanda, istaknuo je u subotu generalni direktor sajma Tino Prosenik.

“B2B je budućnost poslovanja; industrija je prepoznala važnost sastanaka uživo i personaliziranja poslovne suradnje. Elektronička komunikacija ne može zamijeniti osobnu, a to prepoznaju dionici sajma koji su osobno došli na sajam kao bi održali preko pet tisuća sastanaka”, rekao je Prosenik na konferenciji za medije u okviru sajma.

Sajam se održava po šesti put, od prvog izdanja 2013. utrostručen je u veličini i vrijednosti, a riječ je o prvom takvom svjetskom događaju koji nije izložbenog karaktera, već mu je u središtu razvoj poslovanja, sklapanje novih suradnji i poslovnih dogovora na B2B razini, pojasnio je.

Kako će izgledati sljedeća svjetska nautička sezona dogovaraju na sajmu agenti 200-tinjak agencija, predstavnici i vlasnici 130 čarter kompanija (fleet operators) te predstavnici 40 raznih dobavljača roba i usluga u nautičkoj industriji koji dolaze iz 48 država, a predstavljaju flote od preko deset tisuća plovila na Mediteranu, Karibima, Bahamima, u Aziji, Indijskom oceanu, Pacifiku i Južnom Pacifiku.

Sajmu prisustvuju i najveći brodograditelji čarter jahti, Beneteau, Bavaria, Dehler, Dufour, Hanse, Jeanneau, Lagoon, Bali Catamarans, Elan, Fountaine Pajot, More Boats.
“Sajam je ove godine okupio sve relevantne tvrtke svjetske ‘yacht charter’ industrije. Određene su smjernice razvoja industrije; proizvodnje brodova, prodaje čarter proizvoda i razvoja kratkoročnih, ali i dugoročnih strategija”, istaknuo je Prosenik.

U fokusu su sajma dva najugroženija čarter tržišta; karipsko i tursko. U subotu održana prezentacija “British Virgin Islands News: što nakon uragana?”, imala je za cilj podići svjesnost ostatka čarter industrije o posljedicama uragana na karipskom otočju te izvijestiti o napretku operativnih priprema za nadolazeću sezonu i predviđenom vremenu potrebnom za sanaciju infrastrukture i flota.

O tome su okupljene informirale Helen Goulet (VSV Yacht Sales & Charters) i Josie Tuccie (The Moorings), koje su “Caribbean comeback” predstavile uz apel za pomoć u pripremi nadolazeće sezone.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu