MILANO, 27. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Talijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo odustala je od planiranog povezivanja s tamošnjim osiguravateljskim divom Generalijem, ističući kako time svojim dioničarima ne bi stvorila dodanu vrijednost.

“Menadžment je dovršio procjenu… i ne vidi prilike koje bi ispunile zacrtane kriterije opcija za rast grupe”, objavila je u petak Intesa, inače vlasnica Privredne banke Zagreb (PBZ).

U banci su među kriterijima za potencijalne opcije spajanja i akvizicija izdvojili stvaranje vrijednosti za dioničare i zadržavanje jedne od najsnažnijih kapitalnih osnovica u talijanskom bankarskom sektoru.

Spajanjem najveće talijanske banke u segmentu poslovanja s građanima i diva tamošnje osiguravateljske industrije Generalija nastao bi talijanski financijski gigant s tržišnom kapitalizacijom od približno 60  milijardi eura.

Promjene u upravi Generalija i politička slabost u Rimu proteklih su mjeseci pomogli potpirivati glasine o povezivanju, a iz medijskih se izvješća dalo naslutiti da bi među zainteresiranima za talijanskog osiguravatelja mogli biti i francuska AXA, njemački Allianz i švicarski Zurich Insurance Group. Međutim, AXA je početkom prošloga tjedna objavila da ne razmišlja o značajnijim transakcijama, uključujući Generali.

Assicurazioni Generali, čiji je najveći dioničar utjecajna investicijska banka Mediobanca, po mišljenju je talijanske vlade strateška kompanija jer drži goleme udjele talijanskih državnih obveznica. Nakon Intesina odustajanja mogli bi postati ranjiva meta za strana preuzimanja, napominje Reuters.

Pod pritiskom bi se mogla i naći Intesa Sanpaolo, zato što je ulagačima tjednima davala povoda za nagađanja o njezinoj strategiji da bi u konačnici odustala.

Prošlog je mjeseca Intesa objavila da istražuje moguće povezivanje s Generalijem i to nakon što su ju mediji primorali da otkrije svoje namjere, podsjeća Reuters.

U pokušaju da utiša tržišna nagađanja, Intesin izvršni direktor Carlo Messina početkom je veljače izjavio da banka neće žrtvovati snažni kapitalnu osnovicu ni izdašnu dividendu zbog takve transakcije.

Osim obećanja ‘organskog’ rasta u skladu s planom od 2014. do 2017., iz Intese su objavili i da će nastaviti širiti poslovanje u segmentu upravljanja imovinom i razvijati segment neživotnih osiguranja u istoj mjeri kao i onaj životnog osiguranja.

Dioničari Intese mlako su reagirali na zamisao o spajanju, pa je cijena njezinih dionica pala za 16 posto nakon objave da je banka zainteresirana za povezivanje s Generalijem. Dionice osiguravateljskog diva u istom su pak razdoblju ojačale tri posto.

(Hina)