ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) – Talijanska banka Intesa Sanpaolo povećala je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 2,9 na 3,2 posto, zahvaljujući ponajviše jačanju potrošnje kućanstava i rastu investicija.

Nakon rasta bruto domaćeg proizvoda u 2016. za 2,9 posto, analitičari Intese Sanpaolo procjenjuju da će u ovoj godini rast gospodarstva dodatno ubrzati na 3,2 posto.

“Osobna potrošnja bit će podržana nedavno provedenom poreznom reformom, koja je dovela do povećanja neto plaća. Dodatno, na to će utjecati povećanje plaća u javnoj upravi i mirovina, povećanje minimalne plaće, poboljšani uvjeti na tržištu rada, jača turistička potrošnja, veće doznake i povoljniji uvjeti financiranja uslijed nižih kamatnih stopa”, navodi se u analizi talijanske banke, objavljenoj u četvrtak.

Analitičari Intese Sanpaolo očekuju i rast investicija.

“Investicije će biti podržane rastom poslovnog optimizma, povratkom političke stabilnosti, većim priljevom sredstava iz EU-a nakon poboljšanih prošlogodišnjih poslovnih rezultata, i nastavkom razdoblja niskih kamatnih stopa”, navodi se u analizi Intese.

Dodaju da bi rast gospodarstva mogao biti i veći od očekivanja zbog mogućeg fiskalnog popuštanja prije lokalnih izbora u proljeće i još jedne, kako se očekuje, rekordne turistička sezone.

Negativni “rizici uglavnom se odnose na vanjske čimbenike, kao što su smanjenje potražnje u EU i neizvjesna politička perspektiva EU-a uoči izbora u Francuskoj i Njemačkoj”, poručuje se u analizi.

Nakon tri godine deflacije, analitičari Intese očekuju da će u ovoj godini prosječna inflacija iznositi oko 1,5 posto, što je ponajviše posljedica uvoznih efekata viših cijena nafte i hrane na svjetskom tržištu.

(Hina)