Vertiv, američka kompanija koja u Hrvatskoj ima globalni centar za dizajn, inženjering, proizvodnju i prodaju modularnih podatkovnih centara, pohvalila se novim poslom za Facebook.

Najveća društvena mreža na svijetu najavila je da će svoj novi podatkovni centar u Georgiji u SAD-u proširiti s još tri zgrade površine 140.000 četvornih metara. Time će ukupnu investiciju u Newton Data Center podići na milijardu dolara. Novi podatkovni centar trebao bi pomoći Facebooku da podrži rastući potražnju, ali i poslovne apetite Marka Zuckerberga u području virtualne stvarnosti.

Lokalna podružnica Vertiva je prije pet godina, dok se ta kompanija još zvala Emerson, službeno potvrdila da upravo u Hrvatskoj razvija i proizvodi novi Facebookov podatkovni centar, koji se gradi u Švedskoj. I tu se isticalo da je to investicija vrijedna oko milijardu dolara. Riječ je bila o prvom Facebookovu podatkovnom centru izvan SAD-a i jednom od tri najveća u Europi.

Ovaj je put hrvatska podružnica Vertiva odbila svaki komentar.

U financijskom izvješću hrvatske podružnice stoji da je od 2010. godine globalni centar američkog Vertiva za modularne data centre, koji se kreiraju prema potrebama i specifikacijama kupaca, i to pretežno iz IT i telekomunikacijske industrije. Tvrtka je navela i da se zbog rasta broja zaposlenih, na 233, krajem prošle godine preselila u novo sjedište u Zagrebu. Prihod joj je u 2019. godini, prema podacima Fine, porastao sa 319,2 na 347,6 milijuna kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay