Republika Hrvatska jedna je od zemalja s najmanjom stopom ulaganja u istraživanje i razvoj u gospodarstvu na razini EU.

Jedno od mogućih rješenja i svojevrsno svjetlo na kraju tunela poduzetnici su prepoznali i u sredstvima Europske unije i ulaganjima dostupnima kroz Višegodišnji financijski okvir te Nacionalni plan za oporavak i otpornost. S obzirom na već ranije spomenutu tromost države u pokretanju promjena, od iznimne je važnosti da se ulaganja u što je većoj mjeri usmjere u privatni sektor, a u HUP-u tražimo da taj omjer javnog i privatnog bude minimalno 50-50. Vidjeli smo i na primjeru ove krize da su jedino poduzetnici ti koji mogu brzo i efikasno zemlju izvući iz problema bez obzira koliko se i oni sami nalazili u teškoj situaciji.

Bez investicija u gospodarstvo, uz naglasak na digitalnu transformaciju proizvodnih procesa i malih i srednjih poduzeća, nije moguće očekivati značajniji rast i razvoj, kao ni rast konkurentnosti. U HUP-u smatramo da je upravo ICT sektor ključan faktor u ovome, kao jedina grana gospodarstva koja horizontalno utječe na poboljšanje rada svih ostalih sektora – kroz razvoj infrastrukture, brzog širokopojasnog Interneta, povećanje produktivnosti i smanjenja administracije i suvišnih procesa kroz njihovu digitalnu transformaciju. Multiplikativni učinci primjene pogodnosti koje nudi digitalizacija očituju se na svim gospodarskim aktivnostima, a prije svega kroz rast zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta za visokoobrazovane stručnjake koji će daljnjom potrošnjom pospješiti i ukupan rast BDP-a.

Ako nam već Europska unija, čija smo punopravna članica, pruža sve ove mogućnosti, zašto ih kao zemlja ne bismo iskoristili? Moguće je da su upravo te investicije zadnji štit i obrana od trajne pozicije na pretposljednjem mjestu Europske unije te jedina šansa Hrvatskoj da dosegne svoj puni potencijal i preobrazi se u zemlju privlačnu za život mladim i uspješnim profesionalcima te poduzetničku meku vrijednu investicija i pokretanja poslovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay