“Izmjenama zakona protive se voditelji građenja, protivi se struka, protive se inženjerske komore, jasno se usprotivila i Hrvatska udruga poslodavaca te Sindikat graditeljstva i brojne hrvatske građevinske tvrtke. Jedini zagovaratelji ovog zakona je Vlada, a protiv je cijeli građevinski sektor”, kaže se u priopćenju.

Četiri inženjerske komore u ponedjeljak su priopćile kako Vladini prijedlozi izmjena zakona o prostornom uređenju i gradnje te Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, nepovoljno utječu na sigurnost građevina i to važno pitanje ostavljaju na brigu nedovoljno obučenim osobama.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, u priopćenju kažu da su zabrinute jer se Vlada, kako ističu, neodgovorno i sustavno oglušavala na zahtjeve i argumente graditeljske struke da se odustane od prijedloga zakonskih izmjena.

Četiri inženjerske komore najavljuju i da će u slučaju usvajanja dvaju zakona podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu njihove ustavnosti. Obrazlažu da su voditelji građenja glavni čimbenik kvalitete gradnje, sigurnosti uporabe građevine i sigurnosti građana te dodaju da su zakonske izmjene suprotne volji inženjera u graditeljstvu koji žele ostati članovi komora.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay