Zagrebačka tvrtka IoT Net Adria postavila je u Zagrebu i u rad pustila prvu baznu stanicu francuske tvrtke Sigfox za upotrebu IoT tehnologije, čime je u Hrvatskoj počela izgradnju nacionalne IoT mreže u sklopu čega se u iduće dvije godine planira postavljanje oko 200 stanica koje će pokriti oko 95 posto stanovništva.

O tome su u četvrtak izvijestili iz tvrtke IoT Net Adria.

“Riječ je tehnologiji koja se temelji na visokoj troškovnoj učinkovitosti i niskoj potrošnji energije i ne služi za telefoniranje i surfanje internetom nego za jednostavnu i izravnu vezu za povezivanje stvari. Također ta usluga ne koristi postojeću telekomunikacijsku infrastrukturu već gradi vlastitu mrežu i donosi nove mogućnosti koje će biti svima na raspolaganju za vlastita rješenja”, napominju iz IoT Net Adrie, iz koje su suradnju na izgradnji nacionalne IoT mreže sa Sigfoxom najavili početkom listopada ove godine.

Prva bazna stanica za IoT rezultat je tada potpisanog sporazuma između IoT Net Adrije i Sigfoxa za stvaranjem IoT mreže kojom se, kako su kazali, u Hrvatskoj zapravo stvara sustav koji će poticati hrvatska IT poduzeća, integratore sustava, startupove i pojedince da se uključe u taj razvoj.

Ne iznoseći ni tada, a ni sada vrijednosti sporazuma sa Sigfoxom, kao niti investicija u tu mrežu, predsjednik Uprave IoT NET Adria Bruno Crnički poručio je da Sigfox tehnologija i njezina primjena u Hrvatskoj omogućuju sudjelovanje na globalnom IoT tržištu.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu