LONDON, 17. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Uvoz iranskog čelika najnovija je na popisu prijetnji za europsku industriju čelika nakon što je u razdoblju od 2013. do 2016. godine porastao gotovo osam puta, upozorili su iz europskog udruženja proizvođača čelika Eurofer. 

Iranski izvoz u Europu premašio je milijun tona godišnje, čime se ta zemlja svrstala odmah iza Indije koja je lani u Europu izvezla 1,9 milijuna tona dok je Kina izvezla 5,6 milijuna, objavio je u četvrtak Eurofer.

“Iranska je prijetnja nova i bit će među tri glavna problema – uz Kinu i Indiju tu je sada i Iran”, zaključio je Karl Tachelet, direktor za vanjske odnose i trgovine pri Euroferu.

Iran nastoji ojačati sektor čelika uz pomoć inozemnih partnera u sklopu zacrtane gospodarske ekspanzije nakon sporazuma iz 2015. o ograničavanju nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Iz Teherana su tako poručili da razmatraju uvođenje izvoznih carina na željeznu rudaču, kao što je učinila Indija, kako bi povećali dostupnost jeftine sirovine vlastitim proizvođačima čelika.

Iz Eurofera, zastupnika interesa uvoznika rudače, poručili su da te mjere predstavljaju protekcionizam. Iranski dužnosnici nisu Reutersu odmah odgovorili na upit da komentiraju takve poruke.

U srijedu je po završetku dvodnevne konferencije o čeliku u Teheranu Iran objavio da do 2025. godine planira izvoziti godišnje između 20 i 25 milijuna tona čelika i povećati ukupnu proizvodnju na 55 milijuna tona, s procijenjenih sadašnjih 16 milijuna tona. Usporedbe radi, globalno se tržište procjenjuje na oko 1,6 milijardi tona.

Kina, najveći svjetski proizvođač i potrošač čelika, dominantni je igrač u Iranu gdje druge zemlje muku muče s kompleksnim političkim i logističkim zaprekama. Ta zemlja smanjuje proizvodne kapacitete na vlastitom teritoriju a širi poslovanje u inozemstvu, uključujući u Srbiji, nadomak vanjskih granica Europske unije, primjećuje Reuters.

EU provodi istragu na temelju tvrdnji o dampingu toplo valjanog čelika proizvođača iz Srbije i Irana, kao i onih iz Brazila, Rusije i Ukrajine. Bruxelles je već kaznio Kinu, izazvavši oštre reakcije Pekinga i njegove pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Iz Eurofera su poručili da su kazne Kini pomogle oporavku europske industrije koja je bila u dubokoj krizi u drugoj polovini 2015. i prvoj polovini prošle godine kada su cijene čelika bile vrlo niske.

Premda su se cijene otada stabilizirale, dužnosnici te industrije poručuju da je tržište i dalje na klimavim nogama i da se ne može nositi s povećanjem kapaciteta. Političari u Europi protive se pak smanjenju.

“Europsko poslovanje sa čelikom neće biti dugoročno održivo ukoliko se ne promijene vanjski parametri (poput protudampinških carina ili smanjenja kapaciteta)”, konstatirao je Wolfgang Eder, izvršni direktor u tvrtki Voestalpine, za Reuters u srijedu.

(Hina)