REYKJAVIK, 8. ožujka 2017. (Hina) – Island će prvi u svijetu uvesti kompanijama obvezu dokazivanja jednakosti plaća bez obzira na rod, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost i nacionalnost, prenose svjetski mediji najavu vlade u Reykjaviku koja je time u srijedu, na Međunarodni dan žena, potvrdila ustrajnost u borbi protiv nejednakosti.

Vlada će ovog mjeseca uputiti u parlament prijedlog zakona kojim će se od svih kompanija s više od 25 zaposlenih tražiti da pribave potvrdu da rad jednake vrijednosti jednako plaćaju.

Pojedine zemlje već su uvele takvu obvezu ali smatra se da će je Island prvi uvesti za poslodavce u javnom i u privatnom sektoru.

Ta je nordijska zemlja za cilj postavila potpuno brisanje nejednakosti plaća do 2022. godine.

Pravi je trenutak za radikalne mjere na tom području, poručio je ministar za jednakost i socijalnu politiku Thorsteinn Viglundsson.

“Jednakost je ljudsko pravo”, dodao je islandski ministar a prenosi novinska agencija Associated Press. “Moramo se pobrinuti da žene i muškarci imaju jednake šanse na radnom mjestu. Naša je odgovornost poduzeti sve raspoložive mjere kako bismo to postigli.”

Iako je Island prvi na ljestvici Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) po rodnoj ravnopravnosti, žene u toj zemlji i dalje u prosjeku zarađuju 14 do 18 posto manje nego muškarci.

U listopadu prošle godine tisuće Islanđanki napustile su radna mjesta točno u 14 sati i 38 minuta i prosvjedovale pred parlamentom protiv nejednakosti plaća. Trenutak je pomno odabran – skupine za ženska prava izračunale su da od tog trenutka nadalje žene zapravo rade besplatno.

Očekuje se da će parlament usvojiti novi zakon jer ga podupiru i zastupnici vladajućih i oni oporbenih stranaka. Vlada se nada da će stupiti na snagu 2020. godine.

(Hina)