Usporedili smo tako cjenik naknada Addiko Hrvatske i Addiko Slovenije, pozabavili se cijenama Zagrebačke banke i Unicredit Slovenije, a u usporedbu su uši i PBZ te Intesa Sanpaolo Bank Slovenija.

Za svaku pojedinu grupaciju banaka odabrali smo šest naknada koje su nam se učinile najučestalije kad su u pitanju građani, a kratka analiza pokazala je kako su razlike u cijenama u te dvije zemlje prilično velike, a u nekim segmentima čak i drastične.

Prvenstveno se to odnosi na naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka koje su u Hrvatskoj i do nekoliko puta više od naknada u Sloveniji, iako ni od jedne banke nismo dobili konkretno obrazloženje zašto je tako.

Banke u Hrvatskoj, naime, podizanje gotovine “oporezuju” postotkom od podignutog iznosa i dodatnim fiksnim troškom, a u Sloveniji postoji isključivo fiksni trošak, i to znatno niži nego kod nas.

Na primjer, korisnici banke Addiko Hrvatska podizanje 500 kuna na bankomatu druge banke platit će dodatnih 27,5 kuna, korisnici Zabe 21,5, a PBZ-a 19 kuna, dok će njihovi kolege Slovenci istu uslugu platiti drastično manje – u Addiku samo 3,9 kuna po nalogu, u Unicreditu 4,8 dok Intesa Sanpaolo uslugu naplaćuje četiri kune.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay