Usluge plaćanja preko licenciranih tvrtki koje nisu banke spremno je koristiti 44 posto hrvatskih potrošača, a kada je u pitanju sigurnost, više od dvije trećine ih ipak ima više povjerenja u banke, pokazuje istraživanje predstavljeno u ponedjeljak u sklopu konferencije “PSD2 – Dolazi li otvoreno bankarstvo (i) u Hrvatsku?”

EU-ova direktiva PSD2 koju su članice EU dužne unijeti u svoja zakonodavstva, odnosi se na omogućavanje pristupa podacima klijenata banaka uz pristanak klijenata, kako bi ih mogle koristiti i druge licencirane tvrtke, najčešće tehnološke.

To bi, između ostalog, zaoštrilo konkurenciju, liberaliziralo tržište te ga dodatno digitaliziralo i moderniziralo, istaknuto je na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge banaka (HUB) i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Istraživanje PwC-a Hrvatska, HUB-a i HGK-a pokazuje da je 44 posto hrvatskih građana spremno obavljati usluge plaćanja preko licenciranih tvrtki koje nisu banke, 37 posto ih se odlučilo na odgovor “vjerojatno ne, ali ovisi o ponudi”, a 19 posto bi zasigurno nastavilo plaćati kao i do sada.

Što se tiče motiva moguće promjene pružatelja usluga mobilnog i internet plaćanja, 65,5 posto potrošača istaknulo je nižu naknadu po transakciji, a 33 posto jednostavniju i suvremeniju uslugu.

Ipak, na pitanje koga smatraju sposobnijim za osiguranje veće razine zaštite podataka, više od dvije trećine ispitanika odlučilo se za banke.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Shutterstock