Hrvatska spada u zemlje s najmanjim brojem ispitanika koje se slažu s tvrdnjom da će solarna energija, biotehnologija i genetički inženjering imati pozitivan utjecaj

Novo istraživanje Eurobarometra o znanju i stavu europskih građana prema znanosti i tehnologiji pokazuje da velika većina građana EU-a smatra da je ukupni utjecaj znanosti pozitivan te da će razvoj tehnologije pozitivno utjecati na naš život u sljedeća dva desetljeća.

Čak devet od 10 građana EU-a smatra da je ukupni utjecaj znanosti i tehnologije pozitivan, a od tehnologija koje očekuju da će imati pozitivan učinak na naš način života u sljedećih 20 godina su solarna energija (92%), cjepiva i suzbijanje zaraznih bolesti (86%), te umjetna inteligencija (61%).

Rezultati otkrivaju visoku razinu interesa za znanost i tehnologiju (82%) i želju građana da saznaju više o tome na mjestima poput vijećnica, muzeja i knjižnica (54%).

Od 27 država članica, Hrvatska, Bugarska i Austrija su zemlje u kojoj je najmanji broj ispitanika izrazio želju za učenjem o znanstvenim dostignućima (41%). Hrvati su također kao glavnu prepreku za bavljenje znanošću i tehnologijom naveli nedostatak interesa (čak 44%).

Što se tiče vjere u teorije zavjere, istraživanje je ispitivalo vjerovanje u dvije tvrdnje – “Lijek za rak postoji, ali je javnosti skriven zbog komercijalnih interesa” te „Virusi su proizvedeni u državnim laboratorijima kako bi kontrolirali našu slobodu”.

Čak 50 posto Hrvata odgovorilo je da je tvrdnja da su virusi proizvedeni u vladinim laboratorijima kako bi kontrolirali našu slobodu točna. 28 posto ispitanika je reklo da ta tvrdnja nije točna, a 22 posto je izjavilo da ne zna odgovor.

U tvrdnju da je lijek za rak postoji, ali je skriven od javnosti komercijalnim interesom vjeruje 38 posto Hrvata. 35 posto smatra da je ta tvrdnja netočna, a 27 posto je izjavilo da ne zna odgovor.

Ispitanici iz Hrvatske su također izrazili nepovjerenje u pozitivne učinke novih tehnologije. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay