Prema novoj studiji Cambridgea objavljenoj u časopisu Science, projekti kompenzacije ugljika koji tvrde da suzbijaju deforestaciju značajno precjenjuju svoj učinak. Studija kaže kako se kompenzacije ugljika prodaju kao način da se smanji utjecaj stakleničkih plinova dopuštajući zagađivačima da kupe kompenzacije ili kredite koji im omogućuju da nastave emitirati tj. zagađivati u zamjenu za financiranje projekata koji smanjuju emisije negdje drugdje. Te kompenzacije su postale pravi biznis visokog profita za korporativne klimatske akcije koje očito ne daju željeni uspjeh.

U studiji je procijenjeno 26 projekta kompenzacije ugljika koji tvrde da usporavaju stopu potencijalne deforestacije u šest zemalja na tri kontinenta. Rezultat su pokazali da projekti ne samo da nisu usporili deforestaciju već su i znatno manje učinkoviti nego li su to tvrtke koje kompenziraju tvrdile.

– Glavna poruka je da se nije dovoljno oslanjati se na ugljični kompenzacijski  certifikat jer ako se samo oslanjate na kompenzacije, vjerojatno nećete učiniti ništa pozitivno a tiče se klime –  rekao je glavni autor studije, Thales West, interdisciplinarni ekolog i docent na Vrije Universiteit u Amsterdamu i suradnik u Cambridgeovom Centru za okoliš, energiju i prirodu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay