Jedna od najbrže rastućih europskih IT kompanija, zagrebački Q, nedavno je razvila proizvod koji donosi budućnost u područje medicine. Riječ je o softverskom rješenju koji pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe svog odgovarajućeg primatelja. Točnije, kako se navodi u priopćenju, aplikacija treba unaprijed utvrditi hoće li novi domaćin moći primiti organ prije nego se organ transplantira, a sve s ciljem da se iskoristi potencijal svakog doniranog organa.

Oko 15-20% doniranih organa u svijetu se nikada iskoristi jer ne postoje alati kojim bi ih se temeljito analiziralo. Zato je Q za englesku tvrtku Accunea razvio aplikaciju “Accunea Transplant Monitor” koja će pomagati u transplantaciji organa i raditi na povećanju broja uspješnih operacija. Aplikacija koja je još u konceptualnoj fazi uskoro će se testirati u jednoj od najprestižnijih londonskih bolnica.

Q je prošle godine od strane vodeće svjetske agencije za rangiranje IT kompanija proglašen jednom od Top 20 najboljih development tvrtki u svijetu, a dobitnik je i nagrade za najboljeg poslodavca u Hrvatskoj. 

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Q