Smanjivanjem potrošačke moći, rastom cijena u cijelom svijetu, posebno za osnovne namirnice i energente, gomilanje zaliha proizvoda, gubljenje interesa za rudarenje i novo širenje virusa u Kini, prilično su zabrinuli čelnike IT kompanija. Mnogi od njih odlučili su reducirati predviđene narudžbe, smanjiti investicije pa čak najavili moguća otpuštanja.

Apple je skresao svoj cilj isporuke iPhone 14 za 10 posto i za isto toliko posto narudžbe čipova od TSCM-a. AMD je također smanjio narudžbe za 7nm i 6nm procesne CPU i GPU čipove od četvrtog kvartala ove godine do prvog kvartala 2023. godine. Međutim, obujam narudžbi za 5nm proizvode, koji će se koristiti u rješenjima za potrošačke i poslužiteljske segmente, neće mijenjati.  NVIDIA se priprema za slabiju potražnju od očekivane za grafičkim karticama serije GeForce RTX 40 i sada želi revidirati količine narudžbi čipova prema smanjenju.

Ali nije sve tako jednostavno, piše DigiTimes. TSMC ne želi smanjiti dogovorenu proizvodnju čipova. Smatraju da su problemi u pronalaženju kupaca za već naručene čipove u potpunosti na Nvidiji. Uostalom, to su ugovori koji su potpisani na nekoliko mjeseci, a TSMC si ne može priuštiti da se strojevi zaustave.

Osim toga, Micron je također nedavno izdao upozorenje. Iako je potražnja za memorijskim modulima u podatkovnim centrima i dalje velika, na potrošačkom tržištu očekuje se pad prodaje pametnih telefona za oko 5 postotna boda u 2022., i prodaje osobnih računala za gotovo 10 postotnih bodova. 

Cijeli članak možete pročitati na: pcekspert.com

Foto: Pixabay