BAKU, 23. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Talijanski ministar ekonomskog razvoja najavio je u četvrtak da će maslinik koji se našao na trasi Transjadranskog cjevovoda (TAP) biti premješten na drugu lokaciju, dok lokalne vlasti traže izmjenu trase cjevovoda.

Više od 200 stabala maslina našlo se na putu 45 milijardi dolara vrijednog plinovoda koji bi u Europu trebao isporučivati plin iz Azerbajdžana i time proširiti krug dobavljača plina, među kojima trenutno dominira Rusija.

Vjeruje se da su neka od stabala maslina starija od 400 godina i lokalne vlasti traže prilagodbu trase, što bi moglo odgoditi realizaciju projekta a time i zacrtanu isporuku azerbajdžanskog plina u Europu u roku od tri godine. Planirani je kapacitet plinovoda 10 milijardi prostornih metara plina.

Talijanski ministar ekonomskog razvoja Carlo Calenda poručio je u četvrtak da će već u ponedjeljak početi selidba stabala koja se nalaze na trasi plinovoda.

“Nema problema u gradnji talijanskog dijela TAP-a”, ustvrdio je talijanski ministar novinarima u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu.

Građevinski poduzetnici već su dobili dozvolu Rima da presele maslinik pod uvjetom da se stabla presađuju paralelno s postavljanjem i zakopavanjem cijevi. Konzorcij za gradnju cjevovoda, koji uključuje, među ostalima, British Petroleum, azerbajdžanski SOCAR i talijanski SNAM, već je angažirao zaštitarsku službu koja će dežurati na lokaciji 24 sata dnevno.

TAP će se na turskoj granici nadovezati na Transanatolski cjevovod (TANAP) i preko Grčke i Albanije kroz jadransko podmorje izaći na teritorij Italije. Na cjevovod bi se trebala priključiti i Hrvatska preko Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) koji će prolaziti i kroz Crnu Goru.

(Hina)