Njemački turisti ove godine s obzirom na dobru ekonomsku situaciju u zemlji neće smanjivati nego povećati putovanja izvan Njemačke, a trenutni favoriti prema velikom porastu bukinga iznad 50 posto u odnosu na lani su im Turska, Egipat i Grčka.

Pokazuju to manje-više sve analize i predviđanja za ovu turističku godinu s njemačkog tržišta iznesene na svjetskoj turističkoj burzi ITB koja se od 7. do 11. ožujka održava u Berlinu.
»Oko 30 posto Nijemaca koji planiraju na odmore, to će ove godine činiti u vlastitoj zemlji. Očekuje se da će izvan zemlje najviše odlaziti u Španjolsku, Italiju i Grčku, a ove godine opet pojačano i u Tursku, koja bilježi porast bukinga od 50 posto pa i više u odnosu na isto vrijeme prošle godine«, kazao je na ITB-u direktor njemačkog predstavništva HTZ-a Romeo Draghicchio.

Ističe da je konkurencija Hrvatskoj stoga ove godine na njemačkom tržištu jača nego prošle godine, no da je zanimanje za hrvatskim odredištima stabilno, kao i da dobar buking bilježe hoteli, čiji su kapaciteti kod njemačkih touroperatora već 50 do 70 posto rasprodani za ljeto.
Jorg Martin Misir iz njemačke agencije Misir Sonnenlandreisen, koja u Hrvatsku godišnje dovede oko 18 tisuća Nijemaca, također potvrđuje stabilno zanimanje za Hrvatskom, ali još uvijek više za ljetne mjesece i eventualno zimsko doba oko Adventa i Nove godine.

»Još uvijek nam velika sezonalnost hrvatskog turizma ne dopušta veće brojke izvan ljeta, koje je pak prebukirano, dok u predsezoni i posezoni nema izvansmještajne ponude u destinacijama na Jadranu, gdje su zatvoreni restorani i drugi objekti. Za razliku od toga, Zagreb nudi sve cijele godine, pa ga naši putnici sve više traže«, kazao je na hrvatskom štandu u četvrtak Misir.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: HINA