Kada bi se to nastavilo, lako bismo ušli u proceduru prekomjernog deficita i zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga

Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini ‘uložen’ u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, a kad bi se nastavio u godinama pred nama lako bismo ušli u proceduru prekomjernog deficita i zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga, ocjenjuje se u najnovijoj HUP-ovoj publikaciji Fokus tjedna.

Iako snažan rast javne potrošnje, robusno tržište rada te europski fondovi produljuju svoj zamašnjak u pogledu ubrzanja rasta osobne potrošnje te općenito ekonomije u ovoj godini, postojeći tempo rasta je neodrživ, upozoravaju poslodavci.

Napominju da će ključni privremeni zamašnjak agregatne potražnje proći po povlačenju “investicijske plime” podržane rekordnim prilivima iz europskih fondova od 2025. nadalje, a osobito od 2027. godine.

Rast osobne potrošnje u Hrvatskoj pet puta jači nego u ostatku srednje i istočne Europe

Uz napomenu da je trgovina na malo u siječnju snažno realno porasla za čak 7,9 posto na godišnjoj razini, iz HUP-a tvrde da veća potrošnja podlogu ima u snažnom tržištu rada, na kojem je u zadnjem kvartalu 2023. zabilježeno snažno ubrzanje rasta plaća na 10,3 posto na godišnjoj razini, s 8,2 posto u trećem kvartalu, još snažnijem rastu ukupnih primanja na krilima neoporezivih davanja, uz solidan rast zaposlenosti od oko tri posto godišnje.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Burst