Pametni i zeleni gradovi te kvalitetno strateško planiranje njihova razvoja predstavljaju važan korak ne samo u razvoju lokalnih urbanih sredina nego i služe kao alat za suočavanje s izazovima klimatskih promjena i prenapučenosti gradova na globalnoj razini. Inicijative poput zelenih urbanih obnova ili digitalizacija procesa u gradovima uvelike pridonose ne samo zaštiti čovjekove okoline nego i kvalitetnijem, resursno učinkovitijem i transparentnijem poslovanju gradova, kao i povećanju sigurnosti i otpornosti na krize.

Međutim, za realizaciju procesa koji su potrebni da gradovi postanu pametniji i zeleniji i promijene trenutačnu paradigmu razvoja potrebno je uključiti sve dionike, raspolagati adekvatnim stručnim znanjem, ali i osigurati novac za realizaciju projekata s obzirom na to da svi ti procesi zahtijevaju znatna ulaganja. Kako gradovi u Hrvatskoj mogu pristupiti tomu te koje su mogućnosti?

Što su pametni gradovi…

Kada govorimo o pametnim gradovima, ponajprije mislimo na gradove koji u svojim procesima i uslugama integriraju digitalna rješenja, čime postižu veću resursnu i vremensku učinkovitost u korist građana i poslovnih subjekata.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr