Gradonačelnik se već stavio na promociju turizma u visokim sferama. Nekidan je dao intervju Richardu Questu za CNN, onom mršavom čovjeku markantnog osmijeha koji je glavni za gospodarska pitanja, i to po cijelom svijetu. Quest je rekao da je sad prilika da grad Dubrovnik učini svojevrsni restart, ili reset, to jest da se malo prenačini u skladu s onim što bismo svi mi željeli, a to je održivi turizam. Uljudba, kultura, civilizacija, a ne čovjek na čovjeku.

Gradonačelnik se odavno zalaže za taj koncept, koji na koncu donosi i bolji imidž i više cijene, iako nisam siguran da ga podanici navikli na brzo i lako baš žele pratiti. Kako god, morat će ne zbog novih ideja, nego novog normalnog. Dubrovnik je, moram priznati, postao jedan podnošljivi grad i baš je ugodno prošetati se ne probijajući se i spotičući kroz gomilu.

U međuvremenu, kakvo je stanje na terenu? Prijatelji ugledni iznajmljivači prekrasnih apartmana nisu baš zadovoljni. Prvi kaže nemam gostiju, drugi mu uzvraća snizi cijeni, prvi odgovara nema ih svejedno, a treći savjetuje e onda digni koliko god možeš. Nije lako biti pametan, ostavit ih iste, spustit, ili dignut?

I u restoranima kukaju, goste ne napadaju u valovima, biraju jeftinija jela i nisu baš za vina od 500 kuna po butelji. Može im bit, grad je poluprazan, mogu s mirom šetati i birati gdje će sjesti i blagovati.

Svi će se izgleda morati priviknuti na manje i skromnije.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay