ZAGREB, 3. svibnja 2017. (Hina) – Čelnici dviju udruga poljoprivrednika – Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić i Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić ustvrdili su u srijedu kako se nekim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) ne plaća roba koju isporučuju Agrokoru, dok su istovremeno neki dobavljači favorizirani, odnosno plaća im se unaprijed.

“Nekim OPG-ovima roba se ne plaća, a oni je isporučuju Agrokoru. No, imamo drugi apsurd, imamo one kojima se čak avansno plaća. Netko dobiva novac unaprijed, a netko ne može dobiti za ono što je isporučio”, rekao je Mlinarić na konferenciji za novinare ispred Agrokora.

Ni Mlinarić ni Jaić nisu željeli reći kojim se to Agrokorovim dobavljačima kojima se plaća avansno.

Jaić je kazao i kako im se u zadnjih tjedan dana javlja sve više dobavljača koji imaju mjenice jer nisu zadovoljni promemorijom koju su potpisali s Agrokorom.

Agrokor se nije odredio da će platiti dugove po mjenicama, a velik problem su i kamate, koje su vrlo visoke i koje se unatoč svemu i dalje naplaćuju, ustvrdio je Jaić.

Mlinarić dodaje kako se ljudi boje javno govoriti, jer se boje da neće dobiti svoj novac. Pritom su kao primjer naveli tvrtku Perfa bio, koja je, kako tvrde, javno istupila i dospjela na tzv. crnu listu odnosno Agrokor više ne otkupljuje njihovu robu.

Po riječima čelnika Hrvatske udruge poljoprivrednika, OPG-ovima nije isplaćeno 25 posto ukupnog duga kao što je bilo dogovoreno, već “nekih 15 do 20 posto”. Nada se i da će svim OPG-ovima biti isplaćen kompletan dug koji, kako je rekao, iznosi negdje oko 150 milijuna eura.

Jaić i Mlinarić su se osvrnuli i na prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je u javnoj raspravi do sredine svibnja, a u kojemu im najviše smeta što se i dalje pogoduje velikima te stoga traže da se ograniče površine koje se daju u najam tvrtkama.

“Predlažemo da se maksimalno po jednom OIB-u može dobiti 100 hektara. Nije nam cilj da se ponovo nakon Agrokora stvori jedan novi Agrokor i da se ponovo mali OPG-ovi sustavno uništavaju. Želimo da svaki OPG može dobiti državno zemljište”, kazao je Jaić, poručujući i kako “ne može jedan koncern dobiti 37 tisuća hektara po tri puta nižoj cijeni nego OPG”.

Traže također i da se zakonom odredi kvota za zemljište namijenjeno OPG-ovima, odnosno da se ni u jednom gradu ili općini ne može sve državno poljoprivredno zemljište dati jednoj tvrtki, kako što je bilo do sada. Tražimo kvotu od minimalno 40 posto za OPG-ove, kazao je Jaić.

Smatra i kako je Vlada još prije dva mjeseca trebala donijeti zakon po kojem bi na policama trgovačkih lanaca moralo biti 40 posto domaćih proizvoda. “To je jedina stvar koja može spasiti OPG-ove. Jer nemojmo se varati, Agrokor će pasti, pitanje je kada. Što prije se zakon donese, bit će lakše OPG-ovima da plasiraju svoju robu u druge trgovačke lance”, tvrdi Jaić.

Brlošić pozvao OPG-ove koji imaju problema da se jave HPK

Upitan za komentar izjava Jaića i Mlinarića oko plaćanja dobavljača, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i predstavnik malih dobavljača u privremenom Vjerovničkom vijeću Agrokora Mato Brlošić u telefonskoj je izjavi za Hinu kazao kako je iz kredita koji je dobio Agrokor dio sredstava otišao i primarnim poljoprivrednim proizvođačima.

“Sve se odigralo u kratkom roku, interes je bio da se do Uskrsa isplati koliko je moguće više. S obzirom na kratak rok, vjerojatno je bilo nekakvih propusta. Prva financijska sredstva koja budu došla, Vjerovničko vijeće je to koje će donositi odluke i prosljeđivati sredstva po nekom kriteriju, koji trenutno slažemo”, kazao je Brlošić.

Primarne poljoprivredne proizvođače koji imaju potraživanja ili bilo kakvih problema pozvao je da se jave Komori. “Cilj nam je da se osiguraju sredstva za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a i predstavnici velikih dobavljača su se usuglasili da se malim da prioritet”, rekao je.

Brlošić je dodao i kako su u kontaktu s izvanrednim povjerenikom Agrokora Antom Ramljakom te će, ako proizvođači imaju problema ili ih Konzum, kako se piše, ucjenjuje sa stavljanjem na police njihovih proizvoda, sjesti za stol sa čelnicima Konzuma i Ramljakom kako bi se vidjelo u čemu je problem.

Predsjednik HPK kaže i kako će se točan dug prema OPG-ovima, a njih desetak tisuća su dobavljači Agrokora, znati kada se prijave sve tražbine. No, po informacijama kojima raspolaže taj je dug daleko manji od iznosa koji spominju Jaić i Mlinarić od 150 milijuna eura.

(Hina)