Izazov klimatske neutralnosti europskog kontinenta do 2050. smo prihvatili, ali otvorena su pitanja tko će se sve nositi s tim izazovima i odakle će se to platiti, usuglasili su se predstavnici vodećih energetskih kompanija u regiji na 7. Međunarodnoj energetskoj konferenciji Jadranskog naftovoda (JANAF) pod nazivom “Nova energetska paradigma EU: jesmo li za spremni za promjene”.

– Ciljevi se često olako postavljaju, netko izradi matematički izračun što bi trebalo napraviti za net-zero scenarij, ali ne izradi tko bi to trebao napraviti, kako i tko će sve to platiti – ocijenio je na središnjem panelu konferencije predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak, kojeg su u izrečenome podržali i ostali sudionici panela: član Uprave Jadranskog naftovoda Vladislav Veselica, predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay, član Odbora izvršnih direktora poljskog energetskog giganta Orlen Energy Maciej Romanow i Nela Vlahinić iz mreže za promicanje žena u energetskoj tranzicije Xenergy. Maciej Romanow je zahtjevnost zelene tranzicije energetskih kompanija ilustrirao na primjeru Orlenova ulaganja u dvije punionice zelenog vodika za automobile u Češkoj.

– U početku smo imali cijenu zelenog vodika od 10,11 eura za kilogram. Već tri mjeseca kasnije morali smo povećati cijenu za 100 posto, ali ni to nije bilo dovoljno, još nismo pokrili troškove proizvodnje – otkrio je Romanow, ocijenivši kako će se efikasnost proizvodnje zelenog vodika teško postići te da je vodikova budućnost u skladištenju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by minka2507 from Pixabay