Japanski proizvođači automobila udružit će snage kako bi u matičnoj zemlji gotovo udvostručili broj stanica za punjenje električnih automobila s gorivim ćelijama.

Toyota, Nissan i Honda oformili su zajednički projekt s velikim plinskim i energetskim tvrtkama, uključujući francuskog proizvođača plinova za industriju Air Liquide, kako bi u iduće četiri godine izgradili 80 novih stanica za punjenje automobila vodikom. Trenutno ih u Japanu ima 101.

Držimo da u ovoj fazi postoji značajan prostor za suradnju umjesto da tragamo za područjima na kojima bismo mogli konkurirati jedni drugima, kazao je novinarima izvršni potpredsjednik Toyote Shigeki Terashi.

Osnivanje kompanije “Japan H2 Mobility” (JHyM) vremenski se poklopilo s postroženim propisima o zaštiti okoliša u vodećim gospodarstvima širom svijeta, kojima se potiče razvoj novih čistih automobila i kamiona.

Japan se fokusirao na tehnologiju gorivih ćelija u kojima se u elektrokemijskoj reakciji povezuju vodik i kisik te nastaje eletrična struja.

Automobili s gorivim ćelijama ne mogu ući u širu upotrebu bez mreže stanica za punjenje vodikom i obrnuto i taj je problem dosada bio značajna prepreka širenju tehnologije, tumače stručnjaci u industriji.

Cijeli članak možete pročitati na: magazin.hrt.hr

Foto: Darren Brode / Shutterstock