Hrvatska je i službeno primljena u eurozonu. Od 1. siječnja 2023. godine u Hrvatskoj će službena valuta biti euro. Što će se tada dogoditi s kreditima, što s kamatnim stopama, na što građani trebaju obratiti pažnju i je li građanima bolje dignuti kredit sada u kunama ili je pametnije pričekati uvođenje eura?

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) su rekli da “uvođenje eura nema implikacije na rizičnost kunskih kredita”. Što se tiče kamatnih stopa – ako je kamatna stopa fiksna, ostat će fiksna, a ako je kamatna stopa promjenjiva, takva će i ostati.

“Na dan uvođenja eura glavnica kunskog kredita preračunat će se u euro po fiksnom tečaju konverzije koji će utvrditi Vijeće Europske unije bez ikakvog troška za klijenta banke”, pojasnili su iz HNB-a za N1.

Što će biti s kamatnim stopama?

Financijski analitičar Andrej Grubišić rekao je da sam tečaj konverzije više nije primarna kategorija nego su to kamatne stope.

“Tečaj po kojem će se kune konvertirati u eure je poznat, bit će 7,53450 tako da je ta razlika na tečaju de facto zanemariva. Ne vidim tu nekog prostora za ozbiljnu arbitražu ili kalkuliranje. Puno je veće pitanje koja će biti cijena stana šest mjeseci od danas, a ne koji će biti tečaj. Hoće li stan po kvadratu koštati nekoliko desetaka eura više ili manje, to je ono što je u ovom trenutku puno bitnije pitanje”, rekao je Grubišić pa dodao:

“Druga stvar je i hoće li šest mjeseci od danas kamatne stope biti nešto više nego što su danas. Dakle, tečaj nije primarna kategorija više nego cijena stana i kamatne stope.”

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay