Preko 150.000 građana koristi fintech aplikaciju Revolut koja je zagrizla na najlukrativniji dio bankarskog kolača, onaj transakcijskih plaćanja.

Ambicije Revoluta tu ne staju pa je odnedavno dostupna i Revolut Bank koja će prikupljati depozite, no neće odobravati kredite. S podizanjem priče na razinu (gotovo) klasičnog bankarstva, a to je prikupljanje štednje od šire javnosti, a i sve češćim zahtjevima da se omogući i isplata plaća, postavlja se pitanje je li novac siguran i tko za njega garantira?

Tu se stvari kompliciraju. Iz Hrvatske agencije za osiguranje depozita, donedavnog DAB-a, u koju domaće banke uplaćuju stotine milijuna kuna premija osiguranja da u slučaju ako neka od njih propadne s njom ne kolabira povjerenje u ostale, rezolutno odgovaraju da oni s Revolutom – nemaju ništa.

“Radi otklanjanja dvojbe vezano uz aktualne medijske objave o poslovanju globalne financijske platforme Revolut kao kreditne institucije u Hrvatskoj i zaštiti klijenata Revolut Bank putem sustava osiguranja depozita obavještavamo građane da Revolut nije članica hrvatskog sustava osiguranja depozita”, poručuju iz Agencije.

Iza tog fintecha stoje tri pravne osobe: Revolut Payments UAB i Revolut Bank UAB registrirani su u Litvi, a originalni Revolut LTD u UK-u (no tamo nema dozvolu za banku) pa odgovor na gornje pitanje ovisi o tome gdje je korisnik prijavljen.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay