Tržište nekretnina u Hrvatskoj tako je doživjelo veliki rast zadnjih godina, a cijene kvadrata su se u pojedinim mjestima udvostručile u vrlo kratkom periodu.

Iako je to s jedne strane dobra vijest za sve one koji su uložili prije porasta cijene, stvorila se opravdana bojazan pojave nekretninskog balona čije bi puknuće moglo negativno utjecati na gospodarstvo, ali i na vrijednost imovine svakog pojedinog investitora.

Osim već spomenutog balona, dodatnu zabrinutost za ulagače u nekretnine stvara i sve izglednije uvođenje novog poreza na nekretnine. Iako su vladajući naveli kako ne planiraju uvoditi taj porez u tekućem mandatu, natuknuli su kako će vjerojatno u sljedećem biti uveden, po uzoru na mnoge druge članice Europske unije.

Visina i opseg novog poreza još nisu poznati, ali sigurno će njime najpogođeniji biti ulagači koji u svom posjedu imaju više od jedne nekretnine, što će smanjiti isplativost njihovog ulaganja. Ako ova dva faktora nisu dovoljna da potaknu ulagače u nekretnine na razmišljanje o diversifikaciji svoje imovine, onda će pojava nove recesije svakako utjecati na njihove stavove.

Eurozona je već službeno ušla u recesiju, a usporavanje gospodarske aktivnosti nazire se i u ostatku svijeta. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay