Europska unija treba pod hitno stvoriti zajedničko financijsko tržište kako ne bi izgubila korak u utrci s globalnim konkurentima u tehnologijama budućnosti, izjavio je u srijedu bivši talijanski premijer Enrico Letta kojeg su čelnici EU-a zadužili da pripremi izvješće o budućnosti jedinstvenog tržišta.

“Glavni prijedlog je da radimo na stvaranju Unije štednje i investicija. Više od 300 milijardi eura godišnje napušta Europu i odlazi u Sjedinjene Države zato što je europsko financijsko tržište rascjepkano i nije dovoljno privlačno”, izjavio je Letta u srijedu na konferenciji za novinare.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, europska industrija je izgubila prednost koju je dotad imala – jeftinu rusku energiju – i to u trenutku kada je suočena sa sve većom konkurencijom Sjedinjenih Država i Kine, koje masovno subvencioniraju svoje industrije i imaju lakši regulatorni okvir. Stoga postoji bojazan da bi Europa mogla znatno zaostati za njima u tehnologijama budućnosti poput solarnih panela, baterija, čipova, umjetne inteligencije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay