U vrijeme poskupjelih energenata i straha od velikih računa, plaćati tople radijatore u pola cijene zvuči nestvarno. No, Hrvatska je bogata geotermalnim izvorima koji bi mogli zamijeniti dosadašnje termoelektrane. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u Vinkovcima i provjerila moramo li izmišljati toplu vodu ili nam je jeftinije grijanje ipak nadohvat ruke.

Ispod plodne slavonske zemlje leži skriveno blago. Otkrit će ga vibracije. Na području Vinkovaca ćemo snimiti 25 seizmičkih linija, novih, ukupne dužine oko 26 kilometara, poručuje Martina Tuschl iz Agencije za ugljikovodike. 

U Hrvatskoj se ne mora izmišljati topla voda, ovdje se doslovce hoda po njoj, naime, na području Panonskog bazena podzemne vode 60 posto su toplije nego drugdje u Europi, kaže reporterka Marina Bešić Đukarić. 

Agencija za ugljikovodike istražuje ukupno 6 lokacija. Nakon Vinkovaca na redu je Vukovar. Osijek, Sisak, Velika Gorica i Zaprešić, već su gotovi. Ovdje u Vinkovačkom području očekujemo 80 do 100, Vukovar oko 70 stupnjeva, Osijek 50 do 80, Gorica 90, kaže Martina Tuschl.

Temperature su dovoljno visoke da snize račune za grijanje.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay