Eurostat je u ponedjeljak objavio procjenu prema kojoj si čak 29 posto stanovnika zemalja Europske unije ne može priuštiti i samostalno platiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan mjesta stanovanja. Hrvatska zauzima neslavno treće najlošije mjesto, a lošije od nas jedino su Grčka i Rumunjska

Najteže je pritom u Rumunjskoj, u kojoj si tjedan plaćenog odmora ne može priuštiti čak 54 posto građana te zemlje. Grčka je na drugom mjestu s 49 posto, a treća je Hrvatska s 48 posto. Slijede nas Cipar (45 posto) i Italija (44 posto).

Na drugom kraju spektra, samo deset posto Šveđana nalazi se u tako teškoj situaciji da si ne mogu priuštiti tjedan dana godišnjeg izvan mjesta stanovanja. Nije loše ni u Danskoj Luksemburgu s 11 posto te Austriji Njemačkoj s 13 posto građana u toj poziciji.

U usporedbi s 2010., diljem Europske unije trendovi su dobri te pada broj ljudi koji si ne mogu priuštiti godišnji izvan doma, a iznimke su Italija Grčka, u kojima je njihov broj porastao za četiri postotna poena. Najveći padovi, tj. najveći rast standarda bilježi se u Latviji (-35 postotnih poena) i Malti (-30 postotnih poena) te Bugarskoj i Poljskoj (-27 postotnih poena).

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay