Stiže upozorenje i za one koji tek ugovaraju kredit

S obzirom da središnje banke trenutačno apostrofiraju inflaciju kao najveći problem, a što znači mogući skori rast kamata, pitali smo i veće banke u Hrvatskoj, što očekuju, kada će cijena kapitala kod nas krenuti uzlazno za građane i poduzeća. Naime, posve je jasno da će uz inflaciju, veće rate kredita biti dodatni udar na standard, iako se kamate i dižu da pokušaju zauzdati rast cijena. Rast kamata pogodit će klijente s ugovorenim promjenjivim kamatama na kredite, te naravno nove korisnike kredita, one koji kredit tek budu ugovarali, ako se uvjeti zaoštre.

Alen Kovač, direktor Sektora za ekonomska istraživanja u Erste banci, kaže da je, »nakon dužeg perioda postepenog pada kamatnih stopa, izgledno očekivati stabilizaciju toga trenda tijekom 2022., između ostalog pod utjecajem inflatornih kretanja, reperkusija za smjer monetarne politike, posebno ECB-a, ali i globalnih geopolitičkih događanja.«

– Tenzije na globalnim energentskim tržištima i sporost u normalizaciji lanaca dobave pod dodatnim su utjecajem ratnih zbivanja u Ukrajini, a što implicira dodatno ubrzavanje inflacije, ali i rastuću neizvjesnost oko ekonomskih izgleda. U tom svjetlu, iako trenutačni karakter inflatornih pritisaka nije dominantno u sferi djelovanja monetarne politike, centralne banke nastoje adresirati inflatorne pritiske kroz trend dizanja ili najave dizanja referentnih kamatnih stopa. U tom kontekstu idu i zadnje najave normalizacije monetarne politike od strane ECB-a. Uzimajući u obzir visoku razinu domaće likvidnosti i konkurentske pritiske na bankarskom tržištu, možemo reći da su klijenti tijekom 2022. još uvijek u velikoj mjeri sigurni od rasta kamatnih stopa.

Ipak, treba voditi računa da će transmisija rasta referentnih kamatnih stopa biti brža kod klijenata s kreditom vezanim uz euribor, dok s druge strane raširena upotreba NRS-a (nacionalna referentna stopa) u formiranju kamatnih stopa smanjuje izloženost kamatnom riziku, odnosno rast tereta otplate bit će postepen i uz vremenski odmak sukladno prirodi određivanja NRS stope, poručuje Kovač. Iz Zagrebačke banke su kratko poručili da u okviru svog redovnog poslovanja prate okolnosti i promjene na tržištu te prema tome usklađuju poslovne odluke. Iz OTP banke poručuju da pažljivo prate situaciju, analizirajući sve aspekte te će postupati u skladu s regulatornim promjenama ako i kada se dogode.

– U međuvremenu svi oni koji žele izbjeći izloženost budućem kretanju kamatnih stopa mogu odabrati kredite u kojima je kamatna stopa fiksna za dio ili za cijelo razdoblje otplate kredita, sugeriraju u OTP-u.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay