Kineski su poduzetnici oduševljeni ruskim prihvaćanjem juana, s obzirom da ugovore s ruskim kupcima biznismeni mogu odrediti u juanima, a ne u dolarima ili eurima, a oni njima mogu platiti u juanima. Jedan od takvih poduzetnika je i Wang Min čija tvrtka se bavi proizvodnjom LED svjetla. 

Wangovi planovi su promijenjeni sukobom u Ukrajini i kasnijim zapadnim sankcijama Moskvi koje su zatvorile ruske banke i udaljile mnoge njihove kompanije od sustava plaćanja u dolarima i eurima. Njegov ugovorni proizvodni posao s Rusijom u prošlosti je bio mali, ali sada se priprema uložiti u tamošnje skladištenje.

– Nadamo se da će sljedeće godine prodaja u Rusiji moći činiti 10-15 posto naše ukupne prodaje – rekao je biznismen iz kineske južne obalne pokrajine Guangdong, čiji godišnji prihod od oko 20 milijuna dolara uglavnom dolazi iz Afrike i Južne Amerike.

Wang nastoji iskoristiti brzu ‘yuanizaciju‘ ruskog gospodarstva ove godine dok izolirana zemlja traži financijsku sigurnost od Kine. On vidi dobitnu situaciju u kineskim izvoznicima koji smanjuju svoje valutne rizike i plaćanje postaje praktičnije za ruske kupce, objavio je Reuters.

Dok je juan, ili renminbi, godinama postupno ulazio u Rusiju, puzanje se pretvorilo u sprint u proteklih devet mjeseci otkako je valuta ušla na tržišta i trgovinske tokove zemlje, prema Reutersovoj reviziji podataka i intervjua s deset poslovnih i financijskih igrača. Financijski zaokret Rusije prema Istoku mogao bi potaknuti prekograničnu trgovinu, ali i predstavljati rastuću ekonomsku protutežu dolaru i ograničiti napore Zapada da gospodarski pritisne Moskvu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr