Južna Koreja sprema se zatvoriti platforme za trgovanje kriptovalutama, upozorio je u četvrtak ministar pravosuđa, prouzročivši nagli pad vrijednosti bitcoina i ostalih virtualnih valuta na južnokorejskom tržištu.

Južnokorejske vlasti poduzele su niz mjera koje nisu zauzdale špekulacije virtualnim valutama i njihova je vrijednost u posljednje vrijeme snažno rasla. Ministar Park Sang-Ki upozorio je da bi pucanje tog balona prouzročilo pravu katastrofu.

‘Mistarstvo priprema prijedlog zakona kojim se u osnovi zabranjuju sve transakcije na trgovačkim platformama koje se baziraju na virtualnim valutama’, kazao je ministar novinarima.

Vlasti su ozbiljno zabrinute zbog pomame za kriptovalutama i namjeravaju zatvoriti platforme na kojima se njima trguje, dodao je Park.

Južna Koreja prometnula se u centar trgovanja kriptovalutama, s udjelom u globalnim transakcijama od oko 20 posto. Usporedbe radi, udio južnokorejskog gospodarstva u svjetskom gospodarstvu iznosi nekih dva posto.

Zbog izjave južnokorejskog ministra cijene bitcoina na južnokorejskoj plataformi Bithumb potonule su 18 posto, a ethereum je oslabio 23 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Shutterstock