WASHINGTON, 20. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra promjene u metodi izračuna američkog trgovinskog deficita kako bi ojačao svoju poziciju u pregovorima o izmijenjenim trgovinskim sporazumima, piše Wall Street Journal (WSJ) u nedjelju, pozivajući se na neimenovane izvore.

U fokusu je rasprave pitanje treba li iz izvoza isključiti robu u tranzitu, kazali su izvori z WSJ. Tranzit se odnosi na robu koja se uvozi u SAD i potom izvozi u druge zemlje.

Američki predsjednik u više je navrata oštro kritizirao trgovinske sporazume, uključujući Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je SAD sklopio s Kanadom i Meksikom. Primjena nove metode izračuna kojom bi se uvećao trgovinski deficit pružila bi mu argument za temeljite promjene, piše list.

Nova metoda izračuna gotovo bi udvostručila američki trgovinski deficit u razmjeni s Meksikom.

WSJ izvješćuje da su službenici u Uredu američkog trgovinskog predstavnika (USTR) kritizirali zahtjev da pripreme podatke primjenjujući novu metodu izračuna. Postupili u skladu sa zahtjevom ali su izrazili neslaganje, navodi list.

U izjavi za Wall Street Journal dužnosnik ministarstva trgovine Payne Griffin kazao je da odluka o primjeni nove metode izračuna još nije donesena.

(Hina)