Afera ‘Softver‘ zbog koje je u Remetincu završila Gabrijela Žalac i dobivanje dosad najboljega kreditnog rejtinga od agencije Fitch imaju zajednički nazivnik: posljedica su prepuštanja dijela suverenosti institucijama EU. Srećom za osumnjičene, pravosuđe je još u rukama domaće ekipe

Smještanje Gabrijele Žalac, bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, u istražni zatvor u Remetincu i dobivanje nikad boljega kreditnog rejtinga države od agencije Fitch (BBB), koliko god to u prvom trenutku izgledalo neočekivano, imaju isti zajednički nazivnik: posljedica su prebacivanja dijela suverenosti Republike Hrvatske na institucije Europske unije.

Fitch kao glavni razlog podizanja kreditnog rejtinga, k tome uz pozitivne izglede, navodi vrlo izgledno uvođenje eura u Hrvatsku početkom 2023. godine. Ulaskom u eurozonu Hrvatska svoju monetarnu suverenost predaje Europskoj središnjoj banci. Tako se, među ostalim, smanjuje rizik dosadašnjim i budućim posuđivačima novca hrvatskom proračunu.

Kad je riječ o aferi ‘Softver’, nje ne bi bilo da Hrvatski sabor nije drugi dio suverenosti, kontrolu trošenja sredstava iz fondova EU, s USKOK-a i DORH-a delegirao novoosnovanom Uredu europskoga javnog tužitelja (EPPO). Na čijem je čelu, u Rumunjskoj je to dokazala, žestoka i uporna Laura Codruţa Kövesi.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media