S obzirom na pomak u pregovorima o 13. mirovini, potrebno je utvrditi i način njene isplate. Stoga je Sindikat umirovljenika Hrvatske temeljem praksi u drugim europskim zemljama predložio četiri modela isplate. Za 13. mirovine godišnje bi trebalo izdvojiti između 150 i 600 milijuna eura, ovisno o odabranom modelu.

O isplati 13. mirovine svoj bi pravorijek uskoro trebalo dati Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Riječ je o dugogodišnjem zahtjevu kojeg traže umirovljeničke udruge kako bi, po uzoru na brojne europske zemlje, blago popravile financijsku situaciju umirovljenika. Kako sad stvari stoje, Vlada je u načelu spremna podržati taj prijedlog, piše Mirovina.hr.

Jednom isplatom pokriti dva usklađivanja

U većini zemalja 13. se mirovina isplaćuje u prosincu, mahom u iznosu jednakom regularnoj mirovini za prosinac. Stvar je u tome da se takve mirovine isplaćuju iz mirovinskog fonda, pa onda njihov iznos treba odgovarati iznosu mirovina stečenih stažem i uplaćenim doprinosima.

Tako procjenjuju da bi već sljedeće godine s 13. mirovinom i jednim izvanrednim usklađivanjem mirovine došle do 47 posto prosječne plaće, što je iznos kojim već sada barataju vladajući.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay