Ove su godine po prvi put minimalne plaće u Crnoj Gori bolje od hrvatskog minimalca. Malo po malo preskaču nas svi o kojima smo nekad pričali viceve ili se rugali njihovim odjevnim kombinacijama i automobilima.

Po standardu smo na dnu Europske unije jer su od nas lošiji samo Bugari, a novi podaci Eurostata koji je uz visine ovogodišnjih minimalnih plaća objavio i njihovu stvarnu kupovnu moć za 21 članicu Unije koja ima minimalne plaće i zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU-u, pokazuju da Hrvatska po kupovne moći svoje bruto minimalne plaće prvi put ispod Crne Gore premda nominalno ima veći minimalac od 623,7 eura od crnogorskog od 532 eura.

No, ove je godine taj minimalac u Crnoj Gori skočio prema Eurostatu s 331 eura na 532 eura, dok mu je kupovna moć porasla s lanjskih 552 na 888 jedinica standarda kupovne moći. Hrvatski je minimalac porastao s 567 eura na 623,7 eura ili sa 796 na 878 jedinica kupovne moći. Standard kupovne moći ili paritet kupovne moći je jedinica umjetne valute koja eliminira razlike u razinama cijena među zemljama te omogućuje usporedbu ekonomskih pokazatelja među zemljama.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay