Pileći file na podlošku u pakiranju od 400 grama – 98 kuna kilogram, pureći file u pakiranju od 600 do 800 grama – 128 kuna kilogram. Ove cijene nismo prepisali iz nekog kataloga švedskog trgovačkog centra, nego su od kraja travnja aktualne na našem tržištu. Iako su peradari i prerađivači pilećeg i purećeg mesa od početka godine najavljivali skok cijena, malo tko od potrošača je očekivao ovo povećanje od 30 posto, piše Jutarnji list.

U strahu od pada prodaje zbog slabe kupovne moći potrošača proizvođači mesa peradi ipak su na tržnicama ostavili maloprodajnu cijenu od 60 za pileći i 70-80 kuna za pureći file. Godinama nisu povisivali cijene i upozoravali su na nelojalnu konkurenciju i niske, dampinške cijene uvoznog mesa u trgovačkim centrima. No, od početka ukrajinske krize i problema s ptičjom gripom ni na europskom tržištu nema više jeftine piletine i puretine. U proteklih godinu dana cijena piletine na razini zemalja EU viša je za 31 posto, a u Hrvatskoj je uvijek manja za 14 posto od prosjeka EU.

– Peradari su u najlošijoj situaciji u stočarskom sektoru jer nemaju dohodovne potpore za hektare zemlje na kojima bi imali žitarice za stočnu hranu poput ostalih. Nemaju svoje žitarice i na tržišnoj su vjetrometini jer sve moraju kupovati po cijenama koje konstantno rastu – kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara. Iako su iz resornog Ministarstva poljoprivrede nekoliko puta financijski pomagali peradarima, ta su sredstva tek kap u moru porasta troškova proizvodnje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay