Hrvatski poslodavci nisu neskloni takvoj ideji

Zvučna vijest da bi se Belgija, zbog reformi tržišta rada, uskoro mogla prebaciti na četverodnevni radni tjedan nije tako revolucionarna kao što se to na prvi pogled čini. Prema prijedlogu koji je procurio u javnost, Belgijci bi i dalje radili isti broj sati tjedno, od 38 do 40, ali bi to obavljali stisnuto u četiri dana, piše jutarnji.hr.

Drugim riječima, dobili bi istu plaću i radili bi isti broj sati, ali u četiri dulja radna dana, pri čemu bi imali jedan dan tjedno više za sebe, nešto kao redoviti “produljeni vikend”. Ako se belgijska vlada zaista odluči na takav zakonski prijedlog, detalje o provedbi tek treba razraditi s predstavnicima poslodavaca i sindikata, što bi moglo potrajati šest mjeseci, javlja Euronews. U svakom slučaju, prelazak na četverodnevni radni tjedan belgijska vlada, koliko je zasad poznato, nije zamislila kao obavezu. Što kažu na sve to u Hrvatskoj udruzi poslodavaca? Nisu neskloni.

MOGUĆNOST izbora

Glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić odgovara nam kako bi takvu odluku trebalo prepustiti svakom pojedinom poslodavcu na izbor, ali važno je da izbor postoji, da postoji fleksibilnost u samom zakonu. “Naime, različite industrije i sektori teško mogu biti svedeni na isti oblik rada.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay