Podaci Financijske agencije (Fina) nimalo nisu optimistični za Makarsku jer je prema prosječnom iznosu duga najviše potrošača s evidentiranim neizvršenim osnovama za plaćanje upravo u Makarskoj. Veliki je broj blokiranih Makarana koji imaju kuće s apartmanima za iznajmljivanje.

Naime, prosječan dug Makarana dužnika iznosi 24 tisuće eura, a Makarska je već dulje vrijeme na neslavnom prvom mjestu liste od 256 gradova. Većina blokada Makarana je na duge rokove, a dovoljno je da velik dug ima samo nekoliko dužnika od svega 804 blokirana Makaranina s ukupnim iznosom duga od 19 milijuna eura, pa da to osigura prvo mjesto cijelom gradu na dulji rok. Jer, radi se o prosječnom iznosu duga po stanovniku koji se računa tako da se dug dijeli po svakom od blokiranih stanovnika.

NE ZARAĐUJU DOVOLJNO

Kako to da je Makarska kao turističko mjesto ujedno i prva na listi od 256 gradova čiji su građani pod financijskim blokadama, upitali smo Makaranina Juricu Dobrinića, ekonomista i konzultanta, bivšeg koordinatora Udruge “Franak”.

Kako kazuje, najvjerojatnije je riječ o dugovanjima građana koji imaju stanove ‘’sa strane’’ pa nisu uspjeli podmiriti obveze prema telekomima, kao i ostale račune, ali veliki je broj blokiranih Makarana koji imaju kuće s apartmanima za iznajmljivanje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay