Godina 2022. ostat će upamćena kao godina “kriptozime”, propasti Terre i FTX-a, ispuhavanju balona NFT-a, ali i ethreumovom “mergeu” koji nije rezultirao skokom vrijednosti te kriptovalute

Protekla je godina bila izazovna za ulagače u kriptoimovinu. Potražnja za njezinim najvećim hitom posljednjih godina, NFT-ima, sunovratila se, jednako kao i cijena digitalnih kolekcionarskih tokena, a sve je dodatno pogoršalo i dugoročno razdoblje “medvjeda”, odnosno kretanja na burzama kriptovaluta koja su, uglavnom, imala negativan predznak i crvenu boju na grafikonima.

Iz lošeg u gore

Makroekonomska situacija također je nepovoljna, a bitcoin je pokazao da u takvim uvjetima ipak nije utočište od nesigurnih ulaganja drugog tipa, već da i on pada kada padaju i dionice. Od početka do kraja 2022. godine, najveća je svjetska kriptovaluta izgubila, otprilike u dlaku točno, dvije trećine svoje vrijednosti. S više od 47.700 dolara 1. siječnja, do 16.500 dolara 31. prosinca. Svibanj, lipanj i studeni bili su mjeseci kada je bitcoin padao slobodnim padom, uz osciliranje u međuvremenu – što je malo kome moglo donijeti sreću. U samo trideset dana lipnja 2022. godine najveća je svjetska kriptovaluta izgubila gotovo 40% svoje vrijednosti s početka mjeseca, pa je time okončan i najgori mjesec u povijesti bitcoina.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay