Kamatne stope i dalje su u padu: od 24 podindeksa nacionalne referentne stope (NRS) u trećem tromjesečju 2021. smanjila se vrijednost 23; samo je jedan, koji se u praksi ne koristi, ostao nepromijenjen.

Prema podacima HNB-a, kunski i eurski podindeksi smanjili su se za jedan do dva bazna boda (0,01 ili 0,02 postotna boda) s izuzetkom podindeksa tromjesečnog NRS3 za eure koji se smanjio za tri bazna boda (0,03 postotna boda). Dva najzastupljenija podindeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, šestomjesečni NRS1 za eure i šestomjesečni NRS1 za kune, smanjili su se u trećem kvartalu za jedan bazni bod svaki te je sada šestomjesečni NRS1 za eure 0,09 posto, a šestomjesečni NRS1 za kune iznosi 0,10 posto.

U usporedbi s drugim kvartalom nastavio se trend pada gotovo svih podindeksa NRS-a. NRS je referentna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela  kamatne stope. HNB ga izračunava iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, a prikuplja ih od banaka i štednih banaka.

Već prošli tjedan neke su banke izašle s akcijskim ponudama kredita pa Zaba do 6. prosinca 2021. nudi gotovinske kredite uz valutnu klauzulu u eurima po nominalnoj fiksnoj kamatnoj stopi od 3,99 posto (EKS 6,13 posto). Odnosi se na kredite do 40.000 eura uz valutnu klauzulu i rok otplate od 13 do maksimalno 120 mjeseci.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay