Dužnosnici kanadske agencije za hranu i lijekove dobili su upute da razmotre mogućnosti ograničavanja prodaje visoko zaslađenih alkoholnih pića nakon smrti tinejdžerice u Quebecu koja je konzumirala dvije limenke takvog pića.

“Duboko me zabrinjava sve veća dostupnost i privlačnost pojedinačnih pakiranja visoko zaslađenih alkoholnih pića kao i činjenica da sve više mladih završi u bolnici nakon konzumacije tih proizvoda”, izjavila je ministrica zdravstva Ginette Petitpas Taylor.

“Sukladno tome, naložila sam ministarstvu da poduzme sve potrebne mjere kako bi se riješio taj problem”, poručila je kanadska ministrica zdravstva. Prijedlog predviđa ograničenje veličine pojedinačnog pakiranja ili sadržaja alkohola u takvom piću.

Novi propis bi se primjenjivao na sva alkoholna pića koja “prelaze određeni plafon udjela šećera, uključujući ona koja sadrže umjetne zaslađivače”, navodi se u priopćenju kanadskog ministarstva zdravstva.

Takav prijedlog ne bi se odnosio na likere ili desertna vina, napominju. Ministarstvo poziva sve dionike da razmotre promjene u oglašavanju, prodaji i označavanju radi smanjenja rizika tih proizvoda.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock