OTTAWA, 12. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Kanadski ogranak američkog online trgovca Amazona platit će ukupno 1,1 milijun kanadskih dolara (836.967 američkih dolara) zbog navodnih obmanjujućih praksi u oglašavanju cijena na tvrtkinoj internetskoj stranici u Kanadi, objavila je kanadska vlada.

Uobičajena praksa Amazona da svoje cijene uspoređuje sa standardnim cijenama, navodeći time potrošače na zaključak da će kupnjom kod njih uštedjeti, obmanjujuća je, objavio je u srijedu kanadski ured za zaštitu tržišnog natjecanja u zaključku po završetku višemjesečne istrage cjenovnih praksi Amazona u razdoblju od svibnja 2014. do svibnja 2016. godine.

Ured je ustanovio da je Amazon bez provjere objavljivao na svojoj kanadskoj internetskoj stranici cijene dobavljača.

“Ti su navodi stvarali dojam da su cijene proizvoda ponuđenih na www.amazon.ca niže od onih koje prevladavaju na tržištu”, pojasnila je nadalje kanadska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Amazon je dužan u sklopu nagodbe platiti globu od milijun kanadskih dolara i dodatnih 100.000 kanadskih dolara za naknadu troškova kanadskim regulatornim vlastitima.

Regulatorna agencija ujedno navodi da je Amazon već promijenio način oglašavanja cijena dobavljača na kanadskom webu kako bi potrošačima točno predočio moguće uštede.

Nova praksa već je imala efekata ne samo na kanadskom webu nego i šire, uključujući prezentirane uštede kod kupnje proizvoda na www. amazon.comu, službenoj američkoj web stranici, dodaje se u priopćenju kanadske regulatorne agencije.

(Hina)